Ailahdus1_small.jpg

Ailahdus

Ailahdus-projektissa suunnittelimme ja toteutimme konseptin ABL:lle, joka on keraamisten laattojen maahantuoja ja myyjä. Tavoitteena oli löytää uusia käyttötapoja keraamiselle laatalle.

Konsepti esiteltiin HDW 2019 Erottaja2 Room with a view -näyttelyssä.

Ajatuksemme ajautuivat uimahalleihin. Ne ovat usein itseään toistavia, kalliita rakentaa, hyvin kliinisiä ja sairaalamaisia ympäristöjä. Design drivereita olivat raikas värimaailma. kolmiulotteisuus, ja orgaanisuus. 

 

Halusimme tuoda laatan käyttöön jotain uutta, mutta kuitenkin yksinkertaisia ratkaisuja jotka on helppo toteuttaa. Uimahallien ollessa hyvin geneerisiä, pienillä muutoksilla saadaan aikaan jo paljon lisää viihtyvyyttä. Suunnittelimme useita erilaisia käyttökohteita keraamiselle laatalle uimahalliympäristössä. Mietimme erilaisia pintaratkaisuja, valon käyttöä ja värejä. Teimme savikokeiluita, rakensimme pienen uima-altaan ja tutkimme valo/varjo -elementtejä. Teimme myös pieniä prototyyppejä pahvista.

 

Näyttelyesineeksi valikoitui suurlaatasta leikattu seinäelementti, jota voi käyttää monella eri tavalla: tilanjakajana, istuimena, valon/varjon ohjaamiseen ja akustiikan parantamiseen.

Ideasta pidettiin paljon ja pääsimme toteuttamaan 1:1 mallin HDW Erottaja 2:seen 2019 kahden muun konseptin kanssa.

Toteutusta varten kävimme tutustumassa näyttelytilaan ja teimme suunnitelman tilan pohjalta. Näyttelytila sijaitsi neljännessä kerroksessa, jolloin tuli myös huomioida laattojen kuljetus näyttelytilaan. Tuote mallinnettiin ja osat valmistettiin ABL:n leikkaamossa. 

Näyttelyyn valittiin kolme konspetia, Ailahdus - tilanjakaja elementti, Kuura - sermi sekä Tuntu - verhoilumateriaali.

Yhteistyö ABL:n kanssa oli erittäin sujuvaa ja ilmapiiri hyvin kannustava. Kokonaisuutena syntyi hyvin mielenkiintoinen näyttely ja se herätti paljon kiinnostusta.

Projekti opetti paljon uutta keraamisesta laatasta ja sen ominaisuuksista. Teimme paljon taustatutkimusta laatan käytöstä sisustuksissa ja tilan rakennuksessa. Opimme myös keramiikan valmistuksesta ja valmiin tuotteen ominaisuuksista. 

Iso kokonaisuus ja nopea aikataulu vaati myös projektinhallintaa. Olimme tiiviissä yhteistyössä ABL:n sekä HDW:n järjestäjien kanssa. 

Kokonaisuutena prosessi oli laaja aina konseptoinnista tuotteen valmistukseen ja näyttelyn suunnitteluun.